Zachte zorg voor je zwemkleding
PAS OP MET ZONNEBRANDCRÈME
Het KWF en de fabrikanten van zonnebrandcrèmes raden aan om je in te smeren, ruim voordat je de zon in gaat. Sowieso een heel goede tip, maar voor je badkleding is dat ook belangrijk. Zonnebrand geeft vlekken en verkleuringen. Lotions moeten helemaal door de huid zijn opgenomen voor je je badkleding aantrekt. Smeer je dus eerst in, pak daarna alle strandspullen bij elkaar en trek als laatste je (bad)kleding aan.
Omdat de crèmes niet de hele dag werken (zelfs nog geen uur) moet je regelmatig opnieuw smeren. Vraag hierbij om hulp, want je eigen rug insmeren is altijd al lastig, maar om het dan ook nog zonder knoeien te doen is bijna onmogelijk.
WATER
Ook chloorwater en zout zee- of zwembadwater kunnen vlekken en verkleuringen geven, maar ook het spandex (dus de stof) beschadigen. Spoel je zwemkleding daarom zo snel mogelijk uit met schoon water. Leg je uitgespoelde badpak of bikini in een handdoek, zodat deze het overgebleven water kan opnemen.
Ik snap wel dat je de rest van je spullen in je tas droog wilt houden, maar stop je zwemkleding alsjeblieft niet in een plastic zakje. Dat ademt niet, waardoor er schimmel kan ontstaan. Je andere spulletjes kunnen natuurlijk wél in een plastic zakje.
ZONLICHT
Je badkleding kan door fel zonlicht verkleuren. Ook kan de spandex zijn rek verliezen door de warme temperaturen van de zon. Omdat lang zonnen ook niet zo heel goed is voor onze huid, is het verstandig om regelmatig in de schaduw te kruipen. Lekker op een terrasje onder de parasol, drankje erbij voor de broodnodige hydratie.Natuurlijk draag je die leuke, bij je bikini passende omslagdoek er bij.
RUWE OPPERVLAKTEN
Ruwe oppervlaktes, zoals bijvoorbeeld een stenen bank langs het strand of de rand van het zwembad en natuurlijk de zwembadvloer in het kinderbad kunnen de fijne stof beschadigen. Dat is simpel op te lossen: neem je handdoek mee om op te zitten. Zo voorkom je haaltjes en bolletjes.
ZAND
met je met kinderen naar het strand? Dan zit je vaak lekker aan de waterrand, IN het water. Het zand in de branding kruipt helaas vaak in de stof. Met wassen gaat dat nooit helemaal weg, zelfs niet als je het in de wasmachine zou stoppen. Let daarom op de kleur van je bikinibroekje of je badpak. Wit en lichte kleuren laten het zand goed zien, kies dus voor je strandkleding voor donkere kleuren. Draag je bikini’s? Dan maak je toch extra broekjes erbij.
WASADVIES BADKLEDING
Te warm water kan er de oorzaak van zijn dat de stof van je badpak of bikini zijn elasticiteit verliest. Daarom is het beter om je badmode met de hand te wassen. Maak een bak koud water met milde zeep klaar en laat je badkleding daarin niet langer dan 15 minuten weken. Daarna goed uitspoelen tot alle schuim weg is, maar niet te hard uitwringen. Je eigengemaakte badkleding blijft zo goed in model.
Vind je handwas teveel werk en maak je toch liever gebruik van de wasmachine? Kies dan voor het fijnwasprogramma en de laagste temperatuur. Vergeet niet om een waszakjes te gebruiken!
DROGEN
Leg een grote handdoek klaar en vouw hem 2x dubbel. Knijp je broekjes en het onderste deel van je badpak goed uit. Leg je alles daarna op twee lagen badstof en leg daarop weer twee lagen van je handdoek. Druk stevig op de handdoeken om het water uit je zwemkleding te drukken. Je dikke handdoek vangt dat wel op. Je bovenstuk liever niet wringen, want dan kunnen je cups vervormen. Zonde van al je harde werk!
Pak daarna een droge handdoek en leg die op je wasrek. Daarop leg je dan je badkleding. Op deze manier voorkom je dat de beugels uit de cups komen of de gewatteerde cups zich vervormen door het centrifugeren. Je maakt natuurlijk graag gebruik van de warmte van het zonnetje om je kleding te drogen. Maar het is beter om direct zonlicht te vermijden, want ook dit zorgt voor verkleuring. Zet je wasrek dus binnen, of in de schaduw. En ach, spandex is snel droog, je kunt het meestal met een halve dag alweer aan.
MEERDERE BADPAKKEN EN BIKINIS VOOR HET ZOMERSEIZOEN
De Nederlandse zomer begint vaak al in mei, houdt dan ook weer snel op, maar we gaan daarna lekker op zomervakantie naar warmere plekken. Of als we geluk hebben komt de zomer gewoon weer terug. Daarbij zijn er altijd genoeg zonnige dagen om van een zwembad- of strandbezoek te kunnen genieten. Zo niet, dan ga je lekker naar de sauna of een binnenzwembad.
Iedere dag hetzelfde badpak of dezelfde bikini gaat snel vervelen. Daarom kan je er het beste meerdere hebben. Het bijkomende voordeel is dat je hierdoor ook nog eens de levensduur ervan verlengd, door je badkleding tussendoor goed te laten rusten.
ZELF MAKEN!
Nu je weet hoe je zwemkleding moet verzorgen, wil je natuurlijk ook leren hoe je zelf de leukste bikini’s, badpakken en zwembroeken maakt. Dat kan. Ik verzorg regelmatig 2-daagse workshops (verdeeld over meerdere weken).
Wat ook leuk is: met een stel vriendinnen een besloten workshop. Lijkt dat je wat? Neem dan contact met me op, dan bekijken we samen de mogelijkheden. Bellen kan ook: 06-1083861